COM PARTICIPAR

al Design Futures del

La llicència de Drets de Propietat Intel·lectual per al Sunon l’he establerta com a Creative Commons, amb reconeixement de cada contribuïdor que hi participi, amb obres derivades permeses i compartir igual.

Llicència de Creative Commons

COM

DES DE LA CIUTADANIA

 

Com a ciutadà en l’exercici de la teva sort a viure en el segle XXI, en lloc de viure, per exemple, a l’edat de pedra o a l’edat mitjana.

Ara tenim dret a participar en la vida pública. Les dones fins fa ben poc ni podíem votar, ni tenir compte bancari, o havien d’aguantar drets de cuixa…quina barbaritat!

I com s’han construït aquests drets i garanties que ara gaudim? A vegades des de la indignació i revoltes, a vegades des de l’empatia i diàleg, a vegades des del discurs científic o l’art mateix entre d’altres:

 

1-Tenim la possibilitat d’empatitzar i dialogar, la situació més favorable per un canvi cap a la sostenibilitat.

2-Tenim les eines de participació ciutadana que les Administracions Públiques han estat estructurant per a nosaltres tots aquests anys.

3-Tenim les infraestructures web que ens permeten participar des de casa.

4-Tenim el marc legal favorable.

5-Tenim la necessitat urgent.

6-Tenim un entorn lliure de violència o intimidacions.

7-Tenim la tecnologia.

8-Tenim preus cada vegada més assequibles per a la tecnologia fotovoltaica.

9-Tenim la investigació i innovació constant.

10-I em teniu a mi, la Núria Cariad, un personatge de ficció creat amb el propòsit d’arribar allà a on la vida familiar no ens permet arribar, a dissenyar acció i canvi.

Tenim el Sunon a l’abast!

GESTIÓ DEL PROJECTE

QUI

 

El desenvolupament del projecte de Design Futures el Sunon beneficia als barris, pobles i ciutats, a l’hora de reclamar la sobirania sobre els recursos energètics del seu territori adscrit, i poder gestionar de forma local les seves necessitats bàsiques vitals.

Hi poden participar els veïns dels barris, els comerços locals, els Ajuntaments, entitats sense ànim de lucre i els professionals-veïns que puguin i vulguin col·laborar en el desenvolupament del projecte a Catalunya. L’única cosa necessària és una identificació veraç davant les administracions que corresponen per padró o llicència d’activitats, per tal de garantir que sigui un projecte seriós, ja sigui amb DNI, NIE, Certificats Digitals…

 

QUÈ

 

Entendre el tipus de coneixement de cada professió o persona no és tasca d’una, sinó d’una societat plural amb persones molt especialitzades.

Què pots aportar?…explica-ho!

Com combinarem els diferents tipus de coneixement: el professional amb el local?, l’especialitzat amb el dels veïns?, doncs amb paciència i respecte mutu. I de mica en mica, anem parlant.

 

QUÈ OFEREIX EL SUNON D’AVUI

SUPORT I ACOMPANYAMENT

 

La primera edició del projecte del Sunon va ser un mer exercici estètic i tècnic de disseny gràfic i web sota la disciplina de Design Futures. Aquesta disciplina em va legitimar a explorar el discurs al voltant de la narrativa del poder elèctric i vaig anar publicant diversos aspectes del projecte entre el juliol i agost del 2021.

La segona edició del projecte fa un pas endavant, i converteix l’exploració individual en una de col·lectiva usant recursos de filosofia, política, art, dret, anàlisi de dades i la narrativa hipervinculada web. Aquesta edició intenta donar suport a tots aquests coneixements que provenen d’autoritats competents, així com donar suport i acompanyament als ciutadans en fer la primera passa, la més difícil després d’informar-se, que és la de la Participació.

El projecte Sunon de moment és una sola persona, per tant, no contempla cap més fase de suport i acompanyament. He acompanyat fins allà a on he pogut i sabut. És necessari veure quin nivell de participació ciutadana hi haurà, si l’administració pública prendrà responsabilitat i farà l’acompanyament de forma local en la tercera edició del projecte, o pot ser l’acompanyament i lideratge el faran els nostres mestres. Desitjo que sigui qui sigui, ho lluiti al màxim i ho passi al següent.

 

DISCURS I METODOLOGIA

 

El discurs que es planteja des de la 2a edició del Sunon és clarament de canvi d’un statu quo cronificat que ens perjudica a tots, i l’acció individual en una primera instància, com a motor per a superar un bloqueig social de magnituds inimaginables. No pot ser que només hi hagi una distribuïdora elèctrica en tot el nostre país, què hem fet malament?

He utilitzat recursos en la nostra història, filosofia i política, però amb això no n’hi ha prou, necessitem que els nostres intel·lectuals, juristes, estudiants, artistes, professionals… posin de cap per vall el Sunon, l’esmicolin, el trossegin, el redissenyin i el recomponguin. El discurs requereix més treball, el de tots els individus i col·lectius. Si us plau, parleu del tema mentre esteu dinant, o en el bus cap a la feina, o a la classe de Pilates, o al curset de cuina… plantegeu més idees pel discurs, i si la participació és bona i arriba als ajuntaments, hi haurà més enfocaments i plantejaments de punts febles a superar, cosa que enriquirà el projecte, i, per tant, a la societat i medi ambient.

La metodologia (el qui, el què i el com), són propostes personals basades en l’experiència i treball de molta gent que han passat per la vida abans que nosaltres i en empreses socials actuals que ja treballen d’aquesta manera. No només hi ha teoria al darrere, sinó també pràctica i èxit. Us convido a observar el model d’empreses cooperativistes i d’educació social a Catalunya que es complementarien simbiòticament amb el Sunon.

Finalment el fil a l’agulla

L’ACCIÓ…

 

1. Si no tens clar què es pot demanar a l’Ajuntament amb el treball fet fins ara pel Sunon, baixa el PDF amb el Model de Petició a copiar aquí (obre una nova finestra). Si tens clar què vols demanar, passa a l’Acció 2.
2. Cerca i selecciona el teu Municipi. Pots observar una sèrie de dades útils i també trobar el formulari directe de participació a través de la web de cada Ajuntament aquí: BARCELONA, GIRONA, LLEIDA, TARRAGONA.
3. Omple el formulari de Queixa, Suggeriment, Petició, Instància o Email que proporciona la web del teu Municipi en l’Acció 2, copiant el contingut del PDF de l’Acció 1 o el teu propi redactat i afegint les teves dades personals.
4. Envia la teva Petició a l’Ajuntament (sempre millor a través d’autentificació digital) i esperem a veure què ens diuen a tots i quan. El màxim legal són tres mesos per contestar-nos.

Preguntes Freqüents

És un projecte real?

És un projecte tan real com la nostra determinació a desenvolupar-lo. Si tenim determinació, existeix, si no tenim determinació, no existeix. Una mica com el que deia Descartes de “penso, llavors existeixo”. De moment ja existeix com a projecte de Design Futures, però que esdevingui el nostre Present no és qüestió d’una persona, sinó de moltes.

És un projecte legal?

Sí. Pots trobar una còpia de la Constitució Espanyola al mateix BOE.

Constitució Espanyola

Quins són els orígens del projecte?

La no acceptació d’un pressupost abusiu de connexió elèctrica a la xarxa fa sis anys i tots els bloquejos posteriors soferts i encara no solucionats.

Quins és l'abast territorial del Projecte?

Aquest projecte el vaig començar en un curs de reciclatge i certificació professional impartit pel SOC a Mataró el 2021. Dintre la disciplina d’exploració de Design Futures, vaig decidir com a projecte a presentar pel curs, de dissenyar un escenari fictici de nou accés a l’energia elèctrica amb marca pròpia, presentat en la secció de Prototip d’aquesta web.

Després d’acabar el curs, vaig seguir explorant i investigant per pura curiositat i el projecte ha anat creixent orgànicament. No sabia què estava fent, ni cap a on anava, ni si era realitzable o senzillament una fantasia. La pregunta que em guiava era: és possible?

Havia de fer enginyeria reversa de les meves idees, d’on venien? Vaig anar cercant bases legals, filosòfiques, institucionals i estudis i m’he anat trobant amb una gran sorpresa, treballs com els de Ciutats Unides, l’Institut d’Estadística de Catalunya, l’Observatori de Drets Humans i Empreses, les webs dels Ajuntaments de Catalunya que s’estan estandarditzant amb les Diputacions al darrere, fent més accessible la participació ciutadana… S’està fent un treball immens en accessibilitat en el nostre territori (i a moltes altres ciutats del món paral·lelament), i aquest treball previ és el que fa que el Sunon sí que sigui possible, donat que tenim les condicions necessàries per parlar sobre la idea en un entorn legal, segur, privat i públic.

En un principi vaig pensar en la campanya a Catalunya, la llar, que ja tenim un tarannà lliure i democràtic, però en pocs mesos s’ha girat una crisi energètica mundial, amb el que anant de cara a la feina: tots els ciutadans i ciutadanes de barris i municipis que ho desitgin i de tot arreu que tinguin hores de sol a explotar, són benvinguts a desenvolupar aquest projecte pel seu territori.

El disseny de marca tal qual el vaig fer inicialment, és transportable amb sufixes locals. Tant és si és local d’aquí o d’allà, mentre tingui hores de sol. La idea és construir sempre de petit a gran. Que el petit no quedi abandonat, ni silenciat i es construeixi un suport local. Retenir la sobirania energètica des de la persona física, i que cap institució o empresa se l’apoderi, per tant, no deixar que se centralitzi. Evitar la centralització és la clau.

Com a referència històrica per exemple, voldria mencionar el Regne Unit, que va ser bombardejat a la Segona Guerra Mundial en les infraestructures bàsiques, entre elles els ferrocarrils, els barris a on vivien els enginyers,…i van decidir dispersar el seu poder d’infraestructures per vàries zones del país. També s’enviaven a nens petits a viure en pobles llunyans, lluny del perill de les ciutats que suposaven conquestes estratègiques. La dispersió del poder d’infraestructures bàsiques i la cura pel petit van ser entre d’altres, les seves estratègies de defensa, i aquestes són les mateixes que he dissenyat pel Sunon per defensar-nos també dels nous reptes energètics.

Així que sou benvinguts a agafar aquest treball en accessibilitat energètica, sobirania energètica i marca i fer-lo vostre pel vostre barri i municipi, sigui allà on sigui, i amb les peculiaritats territorials i culturals pactades des de les vostres democràcies locals.

Quins és l'abast temporal del Projecte?

Ara!, tot i que demà també va bé. Et sobra 10 minuts del teu temps per algun lloc?

La societat està preparada per un projecte de barris com el Sunon?

A la Grècia Socràtica, la Ciutat era la base política, amb la seva Àgora a on els homes podien parlar en públic. Ara estem organitzats en pobles/ciutats, províncies, comunitats autònomes, països i comunitat internacional, però qui té els recursos econòmics, legals i administratius per jugar a la gran lliga no som els ciutadans individuals, sinó les corporacions que debaten en la seva àgora privada, com fer més diners de nosaltres, i els governs acaten servilment, perquè no els hi queda massa opció.

En les dues darreres dècades s’ha intentat confrontar aquest tipus de domini corporatiu de múltiples maneres, però curiosament, l’arrelament a la terra, a l’espai immediat a on vivim, no pren massa valor quan de fet, és el valor més connectat al món de la matèria, amb coneixement i experiència real i empírica dels que viuen en una zona determinada, per tant, amb més base científica. L’arrelament a la terra és la base científica del projecte de sobirania energètica Sunon.

Qui té dret a gestionar el dia a dia de com han de viure unes persones que estan a centenars o mils de quilòmetres i no sap res de les condicions de vida d’aquella gent? Com hem arribat a acatar aquest tipus d’estructura de gestió de recursos vitals? Per ser un món racional i que pregona de ser científic, ens estem organitzant de forma irracional i gens científica.

L’harmonia i l’harmonització, només es poden construir des de l’individu cap amunt. Des d’amunt cap avall no es construeix harmonia, sinó sotmetiment. Rousseau deia: la base per entendre com garantir la llibertat és l’individu. L’individu és el mínim comú múltiple que mesura el nivell d’igualtat entre les persones. Poca igualtat significa poques garanties per a la llibertat, o el que bé a ser el mateix, que uns són lliures a costa que uns altres ho deixen de ser. Per tant, l’harmonia i el treball cap a la igualtat només es pot construir des de la “grandiositat del petit”, i harmonitzar amb comprensió i pas a pas, cap al gran.

Sí!, estem preparats, i molt acostumats al flux de la dualitat entre petit i gran. Només hem de girar el sentit del flux, per pura racionalitat científica.